Napi három csésze kávé javíthatja a májbetegek állapotát

2015.11.18. - 00:25 | vaskarika.hu / MTI

Napi három csésze kávé javíthatja a májbetegek állapotát

Ausztrál kutatók megállapításai szerint napi három csésze kávé jótékony hatással lehet a májbetegségben szenvedő páciensek állapotára.

HIRDETÉS

A melbourne-i Monash Egyetem kutatói 1100 májbeteget vontak be tanulmányukba a Monash Kórház páciensei közül, és arra a megállapításra jutottak, hogy a kávéfogyasztással enyhíteni lehetett a betegség hatását.

Napi két csésze kávé akár 13 százalékkal fékezte a hepatitis C-vírus májkárosító hatását, napi négy csésze pedig a zsírmájként ismert betegség tüneteit mérsékelte 24 százalékkal. A májbeli túlzott zsírlerakódás okozta megbetegedés az ausztrálok 40 százalékát érinti.

A jelenlegi statisztikák szerint mintegy hatmillió ausztrál érintett valamilyen májbetegségben. A leggyakoribb a zsírmáj, valamint a hepatitis B és a hepatitis C okozta megbetegedés.

Alex Hodge, a Monash Kórház májspecialistája a héten számolt be a kutatás eredményéről egy májbetegségekkel foglalkozó konferencián, San Franciscóban. Kedden a melbourne-i rádióban elmondta, két vagy több csésze kávé elfogyasztása javította a kutatásban részt vevő páciensek állapotát. Hozzáfűzte, a kávé tünetcsökkentő hatása persze attól is függ, milyen májbetegsége van az érintettnek. A tanulmány a leglátványosabb eredményt a hepatitis C-ben szenvedő betegeknél találta. Azt is megállapították, hogy a teázás nincs hatással a májra.

Egy palesztin férfi arab kávét szolgál fel tradicionális kávéskannából Hebron közelében. (Fotó: EPA/Abed Al Hashlamoun)
Egy palesztin férfi arab kávét szolgál fel tradicionális kávéskannából Hebron közelében. (Fotó: EPA/Abed Al Hashlamoun)


Egy másik tanulmány is hasonló eredményre jutott, éppen egyidejűleg tette közzé a Harvard Egyetem közegészségügyi kara. A kutatás a naponta több, akár öt adag kávét fogyasztó betegek esetében talált javulást. A tanulmány szerint a mérsékelt kávéfogyasztás apasztja a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, valamint a Parkinson-kór és más neurológiai betegségek kockázatát, illetve az öngyilkosság esélyét.

"A kávé bioaktív összetevői enyhítik az inzulinrezisztenciát és a szervezet egészét érintő, vagyis szisztémás gyulladást" - közölte Ming Ting, a Harvard doktorandusza, aki szerint ez is magyarázhatja a kutatási eredményeket. Hozzáfűzte, további kutatásokra van szükség a hatások biológiai mechanizmusának felderítésére.

A harvardi tanulmányt a Circulation című szaklapban publikálták.

Új hozzászólás