Ilyen egy vaddisznó szűzpecsenye álruhában - Bánszki Péter és Nika Róbert a "konyhában"
Képgaléria megtekintése2018.07.23. - 16:50 | Greffer Krisztián
A szarvasgombáé volt a főszerep vasárnap a Gasztro Színpadon, melyet Érsek Gergely mutatott be, majd tette pikánssá vele Bánszki Péter és Nika Róbert által készített Vaddisznó szűzpecsenye álruhában az Igazságos Mátyás korából, erdők-mezők kincseivel elnevezésű ételkülönlegességet.
A séfeken kívül még Horvát Lívi, a színpad háziasszonya, Szép Bence „kotnyeles" konferanszié és Tibor, az ételek előkészítője maradt a színpadon. Miután Bence szép sorban bemutatott mindenkit, Lívi felolvasta a készülő étel nevét, majd Bence és Gergely bemutatták a szarvasgombát és annak jellemzőit, beszerzési lehetőségeit - régen vaddisznóval, ma már kutyákkal, többnyire labradorokkal kerestetik - termelését és értékét.
A jellemzés után Bence Robihoz és Péterhez fordult, hogy elmondhassák, mit fognak készíteni, akik elárulták, hogy szarvasból tervezték készíteni az ételt, de ők ehhez nem járultak hozzá (mármint a szarvasok), így vaddisznóból készül. Igyekeztek olyan ételt kitalálni a főzéshez, ami beleillik Mátyás király korába. Persze nem hiányozhattak Bence kiszólásai sem, miszerint „iwiw-en voltak fent receptek, de bezárták sajnos"; „Innen üdvözöljük a GreenPeace képviselőit a rendezvényen". Miután Róberték bemutatták az ételt és elmondták az összetevőket, jelezték, hogy a receptkártyán minden rajta van, ezt folyamatosan lehet kérni, illetve a kóstolónál is fognak adni.
Ezt követően még szót kapott a szarvasgomba, miszerint nagyon sok mindenhez felhasználható, majd egy méretesebb darabot be is mutatott Érsek Gergely, majd megtudtuk azt is, hogy az 5-6 kg készülő húshoz most olyan 20-30 deka gomba bőven elég.
Miközben a főzés zajlott, megérkezett Molnár Sándor a borajánlójával, aki a csepregi Vinora Borház Kékfrankos száraz vörösborát hozta el és mutatta be, majd a bemutatót követően ki is töltöttek a fesztiválpoharakba, és meg is kóstolták, hiszen a „séfbe mindig kell egy is bor".
A borkóstolót követően meg is érkezett a Nádasdy Bandérium csapata, mivel vasárnap ők készítették a középkori ételeket. Szakácsuk bemutatta a készített ételeket, amelyek sorrendben Tyúk-fi sütve, Gyümölts Lév valamint Tseh rántott volt. A receptkártyán korabeli nyelvezettel lett írva a recept, de Lívi jelezte, hogy facebook oldalukon általános formában elérhető lesz.
Ahogy elvonult a Nádasdy Bandérium csoportja, Péter és Róbert nekilátott a kóstolók kiadagolásának, melyekre utolsó mozzanatként Gergely reszelte rá a szarvasgombát, Lívi pedig kiszolgálta a kóstolóra váró vendégek kígyózó sorát.
Utolsó nap lévén, zárásként Lívi és Bence megköszönték a fesztivál színesítését a szakácsoknak és segítőiknek, egymásnak, Giczi Ildikó rendezvényszervezőnek, és mindenkinek, aki segített abban, hogy a fesztivál ilyen minőségben létrejöhessen.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás