KulinART: egy gasztroduó örömfőzése a legfinomabb sütőtökből

Képgaléria megtekintése2019.10.16. - 07:00 | Büki László 'Harlequin'

KulinART: egy gasztroduó örömfőzése a legfinomabb sütőtökből

A Bükfürdői Termelői Piacról válogattuk azokat az alapanyagokat, amikből egy remek hangulatú két óra alatt mennyei sütőtök krémlevest főztünk. Hogy a recept is kötődjön a fürdővároshoz, a bükfürdői Gasztro Portrék könyvet hívtuk segítségül az elkészítéshez. Hogy mire képes a konyhában a Hokkaido tökkel és Bük város Borával egy énekesnő és egy fotós, az alábbiakból kiderül.

Mi sül ki abból, ha a fakanalat egy énekesnő és egy fotós forgatja? Képtelenség? Nem. Sőt! Képesség! Azé mindenképp, hogy kiderüljön, az énekesnő remekül főz, a fotós pedig remekül fogyaszt. 100-on beéri egy sütőtök krémlevessel például. Ennyi már elég is ahhoz, hogy 'tímvörkről' beszéljünk, miközben a munka során a csapat kiegészült egy cicával és egy labradorral.

Kajzinger Ildikó kiváló énekes, erről a Cello Molto szombati koncertjén is meggyőződhettünk, de legalább ennyire nagyszerűen "skálázza" a szakácstudomány kiskátéját is. Valamiért ezt feltételezték jelen sorok írójáról is - legalábbis a főzős részt -, amikor megbízták azzal, készítsen egy könnyű és finom őszi ételt, a hozzávalókat pedig válogassa össze a Bükfürdői Termelői Piacról.

Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy reflexszerűen igent mond egy kérésre. Nem felelőtlenségből és nem is kényszerből, hanem csak úgy, "gondolkodás nélkül". És amikor kimondja, utána már nem tudja visszaszívni. Itt jön aztán az igazi szívás: hogyan csináljam meg, amire igent mondtam? Picit olyan voltam, mint a cigány lova, akire a vevő - miután a ló nekiment a falnak a sétáltatásakor - megjegyzi: "de hiszen ez ló vak!". Mire jön a válasz: "Dehogy vak az, bátor!" Szóval bátor voltam, de annyira mégsem, hogy egyedül nekiálljak. Így jött a képbe Ildikó, aki egy vasárnap délelőtti, előző napi koncerttel kapcsolatos kérdésemre két fotóval válaszolt. Képaláírás: épp sütőtök levest főzök... Magas laszti? Kihagyhatatlan ziccer? "Tevagyazénemberemcsakmégnemtudszróla"? Előálltam a farbával, a válasz pedig igent lett.

Tököt vettem a vásárban fél pénzzel...

Így történt, hogy ő főzött, én pedig a keze alá lábatlankodtam. Először is a Bükfürdői Termelői Piacról beszerzett alapanyagokat vettük sorra. A legkülönlegesebb tétel egy muskátli árvácska lett, aminek a díszítésben volt szerepe. A tök sem "sima" sütőtök volt, hanem Hokkaido tök, azaz a legfinomabb sütőtök! Ősszel érik és nagyon édes az íze, a piacokon augusztustól lehet beszerezni. A japán név mögött New England-i származás rejlik, onnan került át a növény Japánba. Magas karotin- és vitamintartalma miatt kedvező az antioxidációs hatása, ezáltal fogyasztása csökkentheti a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Alkalmas levesnek, pürének, sőt, leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök héja is elfogyasztható - írja róla a nosalty.hu.

A fehérborral hangsúlyossá tehetjük a levest, főként, ha az Bük Város Bora, míg a sonkacsipsz és a vöröshagymával összeaprított és pirított vargánya igazi kulináris élménnyé emeli a látszólag egyszerű ételt.

... mégis van egy levesem

A Hokkaido tököt négy részre vágtuk - picit nehezen adta meg magát, jó élű kés javasolt! -, majd kimagoztuk és kb. 220 fokra állított sütőbe helyeztük. Míg sültek a szeletek, megkönnyeztük a hagymaaprítást és előkészítettük az Ildikó által szárított vargányát, amit semmiképp ne hagyjunk ki az összetevők közül! A tököt kb. 40 percig sütöttük, majd a kivétele után a helyére tettük a sütőpapírba csomagolt sonkaszeleteket. A meleg sütőtököt konyharuhában tartva "szabadítottuk meg" húsától, amit egy vajon pirított hagymával "bélelt" edénybe helyeztünk. Az egészet felöntöttük fehérborral, tejjel és tejszínnel, ízlés szerint ízesítettük, majd egy momentumnyi botmixerezés után megfőztük. Erős negyedóra alatt összesűrűsödött a "tökös massza", a sonkaszeleteknek is kellett ennyi idő, hogy "csipszkeményre" süljenek (érdemes minél vékonyabbra szeletni a hentessel vagy szeletelt csomagolt sonkát vásárolni). Végül elkészítettük a vargányás toastot, majd tányérba mertük az aranysárga levest, amit tökmagolajjal és árvácskával díszítettünk. Nem túlzunk, ha azt írjuk: a vargányás toasttal és a sonkacsipsszel fogyasztva úgy éreztük, mintha egy gourmet étterem egyik fogása landolt volna előttünk.

A Bükfürdői Termelői Piac október 18-án lesz nyitva idén utoljára, így aki kedvet kapott a recepthez vagy a helyi termékek vásárlásához, péntek délután még meglátogathatja!

Köszönet nekik, hogy mindezt kifőzhettük:

Hokkaido tök és hagymák - Horváth Lászlóné, Terike
Fehérbor - Vinora Borház, Csepreg
Sonka - Desíts Zoltán
Muskátli árvácska - Gaál Angelika
Recept - Gasztro portrék könyv (Bartók Zoltán-Csepregi Tibor)
Vargánya, tökmagolaj, vaj, tej, tejszín, helyszín, türelem és főzőtudomány - Kajzinger Ildikó

Íme, a recept!

Hozzávalók (4 személyre):

1 db sütőtök (Hokkaido tök)
5 dkg vaj
2 db vöröshagyma
5 dl tej
2 dl tejszín
1,5 dl fehérbor
4 db vékony sonkaszelet
20 dkg vargánya
1 gerezd fokhagyma
toast kenyér
tökmagolaj vagy tökmag, só, bors ízlés szerint
muskátli árvácska

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás