Néptáncos csülökpöri nyert a "Clusius kedvence" főzőversenyen
Képgaléria megtekintése2021.08.23. - 01:15 | Büki László 'Harlequin'
Vasárnap a Batthyány-kastély oldalkertjében 14 csapat idézte meg a flamand botanikust, Clusiust, ugyanis neki köszönhetjük, hogy az 1500-as években hazánkban is elterjedt a burgonya, a paprika és a paradicsom, és ugyancsak ő volt, aki a világon a legelső gombaatlaszt megírta. A Körmendi Napok főzőversenyének szervezői ezúttal olyan ételek készítését várták a nevező csapatoktól, melyeknek - Clusiusnak köszönhetően - kötelező eleme a burgonya, a zöldpaprika, a paradicsom és a gomba. A tágas "gasztronómiai mozgásteret" legjobban a Senior Néptáncegyüttes használta ki, az "Oldalkerti csülökpöri, ahogy a Senior séf szereti" nevű étkük igencsak "legényesen" mozgatta a zsűri pontozóeszközét.
Tizennégy csapat főzött augusztus 22-én a Batthyány-kastély oldalkertjében, a Körmendi Napok főzőversenyén. 2021-ben a csapatok hagymából, paprikából, paradicsomból, burgonyából és gombából, továbbá szabadon választott alapanyagokból alkottak gasztronómiai különlegességeket.
A Körmendi Napok rendezvénysorozatának egyik visszatérő, sokak által várt programja a főzőverseny. A csapatok előzetesen készültek rá, kitalálták a finomságokat, beszerezték az alapanyagokat, elővették a főzőedényeket és a tálaláshoz használt tányérokat, tálakat. S persze nem felejtkeztek meg a jó hangulatot biztosító alkoholos italokról sem. A reggeli órákban elfoglalták (tűz)helyüket és elkezdődött az alapanyagok felkészítése, a tüzek lángra lobbantása.
11 óra körül izgalmas látvány, illat- és ízkavalkád köszöntötte az érkezőket. Javában főtt már ekkor a Batthyányak levese névre keresztelt raguleves vargányás krumpligombóccal a Batthyány Bandérium "konyháján", főfogásként pedig lecsós szeletet kínáltak vargányás tócsnival. A Zoom-barátok is kétféle étel elkészítésére vállalkoztak: "nagykondéros" ételüket káposztából főzték, nem meglepő módon Zoom-betyáros káposztaként került a zsűri elé, míg a másik az Augusztusi bőségtál nevet viselte, amelyet a fiatal korosztály, a Zoom-lányok készítettek.
A Zoom-barátok és a Zoom-lányok csapata
Elnevezésekben persze nem volt hiány. Volt itt Oldalkerti csülökpöri, ahogy a Senior séf szereti Solti Sándor fakanalával keverve, a Senior Néptáncegyüttes kondérjában."Reméljük, az első helyet megütjük vele, és a szakmai zsűri is kiérzi belőle, hogy hétféle gombát tettünk az ételbe. Bizakodunk, és sokan vagyunk hozzá!" - hangzott a megdönthetetlen érv, ami pár óra múlva bizonyosság lett.
Ízekkel bolondított pásztorbogrács gazdagon ételt készítettek a Sréttesek, akiknél a csapat a nevét a tarhonya helyi elnevezéséről kapta (tarhonya - sörét - srétt). A kötelező összetevőkön kívül hús, húsos kolbász, mangalica szalonna, valamint háromféle gomba adta az étel különlegességét. A főzőverseny napján debütált a Mustáros tarja sörben sütve, gombás-paprikás öntettel, tört burgonyával tálalva elnevezésű étel, amit a Botmixer csapata Gordos Tibor vezetésével gondozott a kondérban, gasztrotitokként a sört megnevezve.
A Sréttesek csapata
A gondos előkészítés fontosságát hangsúlyozta a Hajrá Haraszti csapata is, miszerint az ételkészítéshez szükséges az alapanyagokon kívül egy kupica házi pálinka, míg az étel fogyasztása után egy pohár házi bor. Az általuk készített étel a Pirított jércemell lecsós, burgonyás ágyon, tojáslepénybe sütve, vargányás pörkölttel tálalva fantázianevet kapta.
Nehéz dolga lett volna a zsűrinek, ha az ételek kóstolása mellett a csapatok elnevezését is értékelnie kellett volna, hiszen ötletes nevekben nem volt hiány. A Gombafejek csapat 11 féle gombából készült étele, a Savanyú gombalevese májhabbal, krumpligombóccal valódi különlegességnek számított, főként, hogy az egyetlen leves volt. A Vízivándor csapat tagjai kétféle ételt készített: Hortobágyi húsos palacsintát és Sült sonkát tócsnival, amihez bakonyi - gombás - mártást tálaltak."A recept titka, hogy este meg kellett beszélni a szakmai részletek, ma reggel pedig korán kellett kelni. Valamint a kétféle pálinka" - hangzott a meggyőző érv
A Gombafejek csapata a különdíjjal
A Körmendi Kastélyszínház Társulat a főzőverseny idejére a Pürüskü mügnyürjük nevet vette fel. A készített finomságuk csülökpörkölt volt csiperkegombával és burgonyával - szigorúan titkos receptúra alapján. A rendhagyó névről Vörös Attila (aki András ;) ) annyit mondott, hogy a rádióban hallott egy jópofa sztorit, ami valahogy így szólt:
Vadász: Piroska, vigyázz, jön a farkas!!
Piroska: Jaj, vadász, el tudod űzni?
Vadász: Persze! Pürüskü vügyüzz, jün ü fürküs....
Hát ennyit a névről.
A hagyma mennyiségének fontosságára hívta fel a figyelmet Márkus Zoltán, aki vaddisznópörköltet készített vargányával és vörös borral. "Csak vargánya lesz benne, mert abban a korban a csiperke még nem volt ismert Clusius számára sem, ezért az étel is csak akkor lesz hiteles, ha korhű összetevők kerülnek bele" - mondta el a rábahídvégi Márkusfalvi Tanyakonyha vezetője.
Csülükpürkült Pürüsküéktül
Van valami különleges hangulata az ilyen összejöveteleknek. Az emberek jókedvűek és nyitottak az ismerkedésre. A baráti társaságok pedig, akárcsak a családi közös étkezések alkalmával, közelebb kerülnek egymáshoz. A főzőversenyen a tűz köré gyűlnek össze valamennyien.
Bár versenyről van szó - zsűrivel, eredményhirdetéssel - a megerősítés, hogy az elkészített étel jó, a fogyasztók dicsérő mondatai és felejthetetlen arckifejezései mutatják. Egymás bográcsaiba belekanalazva kóstolgatják a résztvevők vagy vendégek a készülő ételeket, s nyilvánítanak véleményt. A dicséret következtében a pillanatnyi győzelmet, büszkeséget nem lehet eltitkolni.
A négyfős zsűri tagjai: Budai Miklós vendéglős, Pappné Horváth Ildikó, cukrászmester, a Mini Cukrászda vezetője, Lóránt Tibor, a Babati Húsipari Vállalat képviseletében és Gombor László gasztronómiai szakértő, a zsűri elnöke.
A pillanat, amikor kiderült, hogy a Senior Néptáncegyüttes csülökpörköltje lett a legjobb étel
Eredmények:
1. Senior Néptáncegyüttes „Oldalkerti csülökpöri, ahogy a Senior séf szereti"
2. Zoom-lányok „Augusztusi bőségtál"
3. Körmendi Sréttesek „Ízekkel bolondított pásztorbogrács gazdagon"
Két külön díjat is kiosztott a zsűri, az egyiket a Bandérium I. csapata nyerte „Boldizsár kedvence lehetett volna" elnevezésű ételével, míg a másikat Gombafejek csapata, "Gombaleves májhabbal, krumpligombóccal" nevű ételkülönlegességével.
Minden résztvevő csapat emléklapot kapott, a felsoroltakon kívül még a Kóbor Team és a Csipet csapat vett részt a versenyen.
Horváth „Pika" Tibor és népi zenekara
A főzőverseny méltó megkoronázásaként igazi helyi cigánymuzsikával kápráztatta el a közönséget Horváth „Percsák" Sándor, Horváth „Pika" Tibor és népi zenekaraik, Horváth „Csuta" Tamás és Batyi Árpád „Kala" prímás, valamint mulatós zenével a Chubby Band.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás