Szerzetesek főztje - Saly Noémi előadása a kőszegi könyvtárban

2025.09.13. - 15:00 | Várnainé Balogh Bea - Fotók: Czagány Tünde

Szerzetesek főztje - Saly Noémi előadása a kőszegi könyvtárban

Az Őszi Szabadegyetemi előadássorozat első alkalmán közel százan voltak kíváncsiak Szerzetesek főztje című előadására, akik nagy érdeklődéssel várták, hogy Saly Noémi milyen szerzetesi konyhai titkokról fog említést tenni az est során.

Saly Noémi vallás- és társadalomtudományi könyveket fordított, mindent tud a lekvárokról, továbbá Krúdy Gyula életéről, utolérhetetlen „kávéházológus", franciatanár és magyar történész, kiváló szépíró, aki szóban is kivételesen szórakoztató. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nagyra becsült munkatársa.

Mára sokan Budapest-történészként és a székesfőváros „kávéházológusaként" ismerik, ám könyveiből, munkáiból nem csak a múlt, nem csak olvasmányos kultúrhistória, hanem regényes emberi sorsok, élet- és családtörténetek is feltárulnak. Aki a lakásába téved, azt megeteti. A látogató egy közönséges hétköznapon is kap levest, főételt, desszertnek pedig Saly Noémi a kezébe nyom egy üveg lekvárt. A tabáni bérház is olyan, mint egy falu, jönnek-mennek a süteményes tányérok. Ma már hivatásszerűen is foglalkozik a gasztronómiával.

Az Őszi Szabadegyetemi előadássorozat első alkalmán közel százan voltak kíváncsiak Szerzetesek főztje című előadására. A vendéget a szabadegyetem ötletgazdája, Várnainé Balogh Beáta múzeumpedagógiai szaktanácsadó köszöntötte, majd felkérte Kőszeg város polgármesterét, Básthy Bélát, hogy üdvözölje a nagyszámú közönséget. A városvezető beszédében kiemelte, örül, hogy újra és újra ilyen színvonalas programokkal várja a könyvtár a nagyérdeműt. Emellett elmondta azt is, nagy érdeklődéssel várja, hogy Saly Noémi milyen szerzetesi konyhai titkokról fog említést tenni az est során.

Az előadó a tőle megszokott lendületes és szórakoztató stílusban, mintegy két órán keresztül mesélte el a gasztronómia-történettel való kapcsolatát, a szerzetesek színes hétköznapjainak, élettereinek és konyhatitkainak kutatásából eredő kiállításának történetét, melyet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban rendeztek meg. A kamarakiállítás tematikáját öt nagyobb étel, illetve ételcsoportot bemutatása adta: a kenyér, a bor, a sör, gyümölcsök, a méz, a sajt, a hal és az olaj, valamint a gyógynövények (beleértve a likőr formájúak is). Utóbbit egy külön „kiskertbe" betérve szemlélhette meg a látogató. Megjelent a kiállításon a böjt, a kertészkedés, a gyógyítás, az egyes ételek (mint a kenyér, a bor, a hal) hittani jelentősége, a pezsgő eredete (egy francia bencés, Dom Pérignon találta föl) és a Paulaner sör története.

A szigorú bencés regulából sok mindent megtudhattunk a szerzetesek ételfogyasztási szokásairól, de Noémi ezenkívül részletesen beszélt arról is, hogy a kora középkor óta szigorú szabályok szerint olyan egészségesen étkeznek a szerzetesek, hogy azt egy fitneszguru is megirigyelhetné, de szabályaik nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálták.

Elmondása szerint az első szerzetesi gyümölcsöskert a temetőhöz kapcsolódott, hogy a feltámadó halottak rögtön a Paradicsomban érezhessék magukat, de megtudtuk is, hogy ahol a kolostornak nem volt saját halastava, ott vivariumot, halasvermet alakítottak ki. Talán magasnak tűnik az alkoholos italok száma a visszafogott életre törekvő szerzetesek asztalán, ám a régebbi korokban nagyon nem lehetett megbízni a víz minőségében - emlékeztetett az ellentmondást feloldva a tárlat kurátora. Saly Noémi arra is rámutatott, hogy a gyógynövénylikőröket sem élvezeti cikknek készítették a szerzetesek, egyszerűen az alkoholban való eltevés bizonyult a legjobb tartósítási eljárásnak, hiszen sokkal inkább megmaradt a gyógynövények hatása így, mintha csak kiszárították volna őket.

Szóba került a férfi szerzetesi rendek mellett a méltatlanul elhallgatott irgalmasrendi nővérek története és szomorú sorsa is.

Könyveket is ajánlott a közönség figyelmébe, hiszen szerzetesi szakácskönyveket Magyarországon lámpással keresve se nagyon találunk: a csíksomlyói ferencesek 1690-es években keletkezett, s utóbb a protestáns nyomdász, Misztótfalusi Kis Miklós neve alatt elhíresült receptgyűjteményén kívül csak a csornai premontreiek adtak ki egyet a közelmúltban. Az ünnepi recepteket tartalmazó Bakonybélszín és a böjtös ételeket ajánló Bakonybéles című kötetekben ne középkori ételekre számítsunk: olyan emberek munkája, akik mai alapanyagokból, mai eszközökkel, mai fogyasztóknak főznek a bencés rendház falai között. Nagy Ferenc Károlyné, azaz Borika és Toókos János szerzetes szerzőpárosának munkáját Saly Noémi segítette szerkesztőként. Hamarosan ezeken kívül is jelenik meg szerzetesi szakácskönyv.

 

Új hozzászólás