SZÖR, avagy Színház Összes Rövidítve - Így színészkedtetek Ti 2016

2017.01.09. - 00:35 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

SZÖR, avagy Színház Összes Rövidítve - Így színészkedtetek Ti 2016

Népszerű bérletes darabok, bérleten kívüli előadások, kiállítások, vendégelőadók, Színházcsinálók, Kötelező olvasmány, zenés műsorok, egy rövid bevezetőben szinte lehetetlen felsorolni, mennyi mindennel foglalkozott a Weöres Sándor Színház a 2016-os évben. Évértékelőnkben a legfontosabb előadásokat vettük sorra.

Mozgalmas évet zárt 2016-ban a Weöres Sándor Színház. Bérletes és bérleten kívüli előadások várták az érdeklődőket, mindenki talált kedvére való programot, legyen szó bármilyen műfajról. Kezdjük a bérletese előadásokkal.

2016. február 5-én indult a tavaszi bérlet-sorozat Tadeusz Słobodzianek: A mi osztályunk című megrázó történelmi drámájával. Ha túl sokat hallunk a holokausztról, a pogromokról, egy idő után hajlamosak leszünk érzéketlenné válni. A mi osztályunk hozzásegített ahhoz, hogy mélyen átérezzük a szereplők sorsát. Látszólag gondtalannak induló iskolaév, a gyerekek tele tervekkel, határozott elképzelésekkel a jövőről, nem sejtik még, hogy a történelem hamarosan beleszól az életükbe. Nem az határozza meg az emberi minőséget, amit gondolsz vagy cselekszel, hanem az, hogy zsidó vagy-e vagy sem. Már diákkorban kiderül, ki hogyan viszonyul a másikhoz, ki emberséges, ki nem, a későbbiekben pedig egyre markánsabbá válik. Felmenthető-e az ember, ha azért tesz gonosz dolgokat, mert az életét félti? Mennyiben különbözik attól, aki azért tesz rosszat embertársaival, mert egyszerűen gyűlöli őket? Fontos kérdések, melyekre nincs egyértelmű válasz. Egy tény, Hartai Petra, Nagy Cili, Kiss Mari, Jámbor Nándor, Kálmánchelyi Zoltán, Bajomi Nagy György, Mertz Tibor, Orosz Róbert, Szabó Tibor és Szerémi Zoltán kitettek magukért. Rendező: Lukáts Andor.

Február 12-én mutatták be Robert Thomas: Nyolc nő című bűnügyi komédiáját. A fergeteges vígjáték óriási sikert aratott, ítéletidő, egy mindentől elzárt kastély Franciaországban, ahol a telefon sem működik, az autó lerobban, a konfliktusok meg izzanak - nem is kell több egy igaz bűnügyi történethez. Németh Judit, Alberti Zsófi, Grisnik Petra, Vlahovics Edit, Fekete Linda, Bálint Éva, Sodró Eliza és Edvi Henrietta, nyolc nő, akik felejthetetlenné tették a darabot. Rendező: Göttinger Pál.

Április 29-én Niccolo Machiavelli: Mandragóra című komédiája következett Jámbor Nándorral, Balogh Jánossal, Jordán Tamással, Hartai Petrával, Csankó Zoltánnal, Bálint Évával és Orosz Róberttel. A jelenkori politikára való reflektálást és az igazi komédiai elemeket sem nélkülöző vígjátékban szerepel a hatalomvágy, szerelem, a másik kijátszása, ármánykodás, mindez mai környezetben. És persze megjelenik az emberi butaság is, melyet könnyű kijátszani a csodatévőnek kikiáltott mandragórával. A közönség elismerése kísérte valamennyi előadást. Rendező: Valló Péter.

A tavaszi évad Tóth Ede-Mohácsi János-Mohácsi István: A falu rossza című népszínművével zárult. Zenés darab rengeteg szereplővel, szerelemmel, haraggal, gyilkossági kísérletekkel, ármánnyal, szabad rablással. A végén természetesen minden jóra fordul, a nézők elégedetten távozhatnak, pár órára önfeledt kikapcsolódásban volt részük. Néhányan a szereplők közül: Bányai Kelemen Barna, Edvi Henrietta, Matusek Attila, Sodró Eliza, Kenderes Csaba, Bánfalvi Eszter. Rendező: Mohácsi János.

Az őszi bérlet-sorozat Henrik Ibsen: Kísértetek című családi drámájával indult. Elgondolkodtató darab elhallgatott titkokról, szerelmi vágyakról, a valóság újraértelmezéséről. Hogyan látja egy nő a saját életét, elhunyt férjéhez, illetve a fiához való viszonyát? Tud-e segítséget nyújtani a család barátja, a pap, vagy inkább csak elmérgesíti a helyzetet? Milyen következményekkel jár, ha őszintén szembenézünk a múlttal? Kiss Mari, Bajomi Nagy György, Szerémi Zoltán, Trokán Péter, Fekete Linda különös világot tárnak elénk, ahol végül a betegség és a reménytelenség győz. Rendező: Zsótér Sándor

Az októberben debütált William Shakespeare: Ahogy tetszik című vígjátéka igazi nagyszínpadi darab, látványelemekkel, szórakoztató fordulatokkal, sok-sok lóval, s ahogy Shakespeare-től megszoktuk, színdarabbal a színdarabban. A közönség értékelte a színészek játékát, Rosalinda és Orlando szerelmét, a civódásokat, félreértéseket, szerepjátékot, hiszen az is egy tipikus shakespear-i elem, hogy egy nő férfinek öltözik. A darabban szintén sok színész vonult fel, néhányan közülük: Hartai Petra, Bányai Kelemen Barna, Orosz Róbert, Edvi Henrietta, Mertz Tibor. Rendező: Horgas Ádám.

December 2-án mutatták be Roberto Cossa: A Dédi című tragikomédiáját. Nem éppen áldás a család számára egy olyan dédi, aki folyton csak eszik, de annyit, hogy nem bírják eltartani. Mivel kiváló egészségnek örvend, nem marad más hátra, meg kell szabadulni tőle. De hogyan? A család talál is megoldást, legalábbis úgy vélik, de a terv nem válik be, a dédi továbbra is szívja a vérüket. Humor és tragédia tanúi lehetünk egyszerre. Jordán Tamás egyszerűen fantasztikus és felejthetetlen dédiként. Szereplők: Jordán Tamás, Kiss Mari, Endrődy Krisztián, Bálint Éva, Bajomi Nagy György, Hartai Petra és Trokán Péter. Rendező: Valló Péter

Fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház

A Szirmai Albert-Bakonyi Károly-Geszti Péter-Mohácsi testvérek - Kovács Márton: Mágnás Miska című nagy operett három felvonásos, nagyszínpadi mű. Fergeteges pillanatokat, órákat nyújt a nézőknek a darab egy olyan Magyarországról, a gazdag és politikailag befolyásos emberek bármit megtehetnek, és nem vonják őket anyagilag, se erkölcsileg felelősségre. Ahol grandiózus állami beruházások nem a nemzet, hanem a helyi kiskirályok önös érdekeit szolgálják. De még elképesztőbb: egy olyan Magyarországot, ahol vannak megvesztegethető emberek, ahol egy suttyó parasztból egy este alatt ünnepelt mágnás lehet, és ahol nem az számít, hogy ki vagy, hanem hogy honnan jöttél. Szereplők: Mertz Tibor, Bánfalvi Eszter, Gonda Kata, Vlahovics Edit, Kálmánchelyi Zoltán és még rengetegen a társulatból. Rendező: Mohácsi János.

Az év folyamán jócskán akadtak bérleten kívüli darabok is. 2016 tavaszán láthattuk Szabó András: Szivárvány havasán - Köpönyeg és palást című drámáját, mely a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából készült díjnyertes mű, Jordán Tamással a főszerepben. Rendező: Babarczy László.

A közönség szintén megkedvelte a továbbra is műsoron lévő, októberben bemutatott Jordi Galcerán: A Grönholm-módszer című előadást. Mai történet, szinte mindenkit érint, ki ne izgult volna már végig egy állásinterjút. Kiöltözni, legjobb formánkat hozni, ha kell hazudni, csakhogy felvegyenek a hőn áhított munkahelyre. A pályázók izgatottan készülnek az interjúra, lelkesen vagy kevésbé lelkesen teljesítik a feladatokat, miközben kiderül, hogy nem mindenki az, akinek mutatja magát. A fordulatokban gazdag történet nekünk, rólunk szól. A darab helyszíne is szokatlan, Jordán Tamás igazgatói irodája.
Szereplők: Endrődy Krisztián, Kelemen Zoltán, Nagy Cili, Matusek Attila, Ostyola Zsuzsa/Alberti Zsófi, Alberti Zsófi, Trokán Péter. Rendező: Nagy Cili. 

Szintén bérleten kívül láthattuk B. Török Fruzsina: Végállomás című krimijét, mely Lev Tolsztoj nyomán készült. Szereplők: Koltai Róbert, Bálint Éva, Kelemen Zoltán, Endrődy Krisztián. Rendező: Koltai Róbert.

Nagy sikerrel futott a Kötelező olvasmány című program is. Januárban Nyáry Krisztián volt a vendég, járt nálunk Spiró György, Grecsó Krisztián, a Színházcsinálókban Térey János, Gács Anna, Nádas Péter.

Említést érdemel Szilárdi Béla: Fakuló hajnalpír - felolvasószínháza Törőcsik Marival és Jordán Tamással. Azonnal megnyerte a közönséget Hétköznapok sanzonjai - Kelemen Zoltán és Völgyi Attila koncertje, ahol fülbemászó és szívbemarkoló dalokat hallhattunk. 

A Meseautó - zenés utazás négy tételben, Szabó Tibor és zenekara koncertje szintén a sikerek közé sorolható. Mindenütt nő címmel egy est a nőkről szólt, versben, dalban, prózában. Kritikus beszél és kérdez - A Hamleten túl... című műsorban Ölbei Lívia újságíró, színikritikus, a Színházi Kritikusok Céhének tagja beszélgetett a Hamletről a szereplőkkel és a rendezővel.

A színházban rendszeresek a kiállítások, vendégelőadások, továbbra is sikerrel megy a Császárok napja, fel sem tudjuk sorolni a rengeteg programot, amiért érdemes a Weöres Sándor Színházba betérni. Mert érdemes!

Új hozzászólás