Gasztroshow teljes lángon - Ezeket a recepteket késztették el a Büki Gyógy-Bor Napokon III.
2018.10.29. - 17:00 | vaskarika.hu - Fotók: Greffer Krisztián

Összegyűjtöttük a Gyógy-Bor Napokon elkészített ételkülönlegességek receptjeit, melyek közt olyan ételekkel is találkozhatunk, amik igazi kulináris kuriózumok. Összeállításunk harmadik részében Hunyadi Mátyás udvarában vendégeskedtünk, ahol a Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport több napon át nyújtott betekintést a reneszánsz kor mindennapjaiba.
A Gyógy-Bor Napok, Büki Gasztrofesztivál Történelmi Udvara a rendezvény egyik különleges helyszíne, ahol a látogatók hamisítatlan időutazás részesei is lehetnek. Idén Mátyás király legendás Fekete Serege több napon át nyújtott betekintést a reneszánsz kor mindennapjaiba.
A korabeli harcművészetet bemutatása mellett fontos szerepet kapott a konyhaművészet is: a tábori konyhában minden napra jutott egy-egy autentikus középkori fogás, amit természetesen meg is lehetett kóstolni. Az elkészített és bemutatott ételek közül egy ízletes, lélekmelegítő levest szeretnénk most megosztani, ami jól fog esni a hűvösebb őszi napokon.
Kovács Lajos mutatja be a Tárkonyos fácán ragulevest
Tárkonyos fácán raguleves
Hozzávalók:
1 db fácán
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db karalábé
1 db zeller
4-5 közepes gomba
fél vöröshagyma
zsír
só
bors
1 teáskanál szárított tárkony
1 db citrom leve
3 csapott evőkanál liszt
1 pohár 20%-os tejföl
1 teáskanál mustár
A fácánt alaposan megmossuk, feldaraboljuk, majd hideg vízben, alacsony lángon feltesszük főni. Főzés közben keletkező habot leszedjük. Amikor a leves már nem habzik tovább, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a tisztított zöldségeket. (ha nagyok, felezzük meg) A levest addig főzzük takaréklángon, amíg a zöldségek is megpuhulnak. Amikor kész, a zöldségeket és a húst kiszedjük a levesből és a zöldségeket karikákra szeljük, a húst pedig lefejtjük a csontokról és kisebb darabokra tépjük, aprítjuk. A levest finom szűrőn átszűrjük.
Az átszűrt leveshez hozzáadjuk a zöldségeket és a lecsontozott húst, majd morzsolt tárkonnyal szórjuk meg (ne túl sokat, mert erősen aromás fűszer) és alacsony lángon forraljuk. A lisztet a tejföllel (vagy tejszínnel) és mustárral csomómentesre keverjük. Egy evőkanálnyi húslevest hozzáadunk a habaráshoz és jól elkeverjük. A folyamatot még egyszer megismételjük, majd a forrásban lévő leveshez vékony sugárban hozzáöntjük, közben a levest folyamatosan kevergetjük és összeforraljuk. Ízesíthetjük kevés frissen facsart citromlével. Citrom szeletkével a tetején tálaljuk.
A gasztroshow további receptjei és képes beszámolói itt olvashatók


Új hozzászólás