Karácsonyig még elkészül - kézműves ajándékok

2020.12.09. - 07:30 | Misel

Karácsonyig még elkészül - kézműves ajándékok

Karácsony közeledtével általában eluralkodik a pánik az emberen, hogy kinek mit ajándékozzon. Jómagam a saját kézzel készült ajándékok híve vagyok. Kézzel írom, pedig lehet az egy dal, egy zene, vers, de egy ígéret is, amit adhatunk, és többet jelenthet a megvásárolt bóvlinál. Ez alól a könyv kivétel, ami jó ajándék minden alkalomra és minden időben. Most - nem mintha a konyha ördöge lennék -, három olyan ötletet ajánlok, amit a legügyetlenebb háziasszony is el tud készíteni! Nem kerül sokba és nagy fáradtságba, és a lakásnak ezen a fertályán megoldható.

Az elsőt én magam is szívesen alkalmazom az évnek bármely szakában, és már számtalan variációját osztottam ki gyanútlan ismerőseimnek:

1. Gesztenyés bon-bon

Hozzávalók:

- 250g étcsokoládé
- 200g gesztenyepüré massza
- 1mk étolaj
- szilikon forma

Elkészítés módja: A csokoládét (ha lehet, minél jobb minőségűt válasszunk) víz fölött felolvasztjuk az olajjal, amitől szép fénye lesz. Míg olvad, a gesztenyéből kis golyókat formázunk. Az olvadt csoki negyedét a szilikon formába öntjük (ehhez legjobb egy jégkocka tartó), belerakjuk a gesztenyegolyókat, és felöntjük a többi csokoládéval. Kicsit összerázzuk, hogy ne legyen levegős, és szépen szétterüljön a teteje, majd a mélyhűtőbe tesszük. Természetesen, a gesztenye helyett használhatunk kókuszreszeléket, darált diót, de akár egész mogyorót, mandulát is, vagy tehetünk alkoholt a csokoládéba. A variációknak csak a fantáziánk szabhat határt. Kb. negyed óra után már ki is vehetjük és kiszedve a megdermedt édességeket, elkezdhetjük törni a fejünket, milyen csomagolásban adjuk majd át! Ma már kaphatók apró maffin papírok, amikben igazán jól mutatnak, de csomagolhatjuk átlátszó celofánba éppúgy, ahogy átadhatjuk elegáns bonbonierekben is, fő hogy ne feledkezzünk meg a szeretetünket mellékelni hozzá!


Fotó: cookpad

2. Ágyas pálinka

Ezt a jóféle itókát férfiemberek ajándékának javaslom, bár hölgytársaimmal, alkalomadtán, mi is szívesen fogyasztjuk - természetesen csak gyógyszerként, vagy a szükség órájában (akkor orvosságként - a Szerk. ;) ).

Elkészítéséhez nem kell más, mint hogy bekopogjunk bármely falusi házba, és az ott kínált nedűből egy aránylag semlegesebb ízvilágút, teszem azt, almából főzött pálinkát válasszunk. Hazaérve a kamrából keressünk elő egy, az itóka mennyiségének megfelelő méretű dunsztos üveget, melynek az aljára tesszük majd az „ágyneműt". Felhasználhatunk friss gyümölcsöt is, ami most, télvíz idején jelenthet némi kihívást, de aszalványokat is. Nálam a szomszédság tele van fügebokrokkal, és ha jómagam nem is vagyok nagy barátja a termésének, de kitűnő szolgálatot tehet most egy bájital elkészítésénél.

A fügéket hagyhatjuk egészben, de kettévágva szebben mutatnak az üvegben, míg az itóka érik. Az arányokat talán úgy határoznám meg, hogy egyharmad gyümölcs, kétharmad pálinka. Mondanom sem kell, hogy minél tovább fekszik az ital ebben az ágyban, annál intenzívebb ízű lesz. Tekintve, hogy már csak kevés idő van hátra karácsonyig, az ajándékunkat átadhatjuk ebben az érlelő üvegben is, csak akkor válasszunk valami igazán csinosat! Megbolondíthatjuk még méz, vagy fűszerek hozzáadásával is. Barátnémmal rengeteg csipkebogyót szedtünk nemrég, ugyanezen célra. Rendkívül dekoratív és egészséges is, és ha sikeresen kikeveredtünk a tüskés bokorból, otthon, sebeink ellátása után, zúzzuk össze kicsit a bogyókat, hogy kényelmesebb fekvés essen rajtuk a pálinkának! Tavasszal zöld dióval ismételhetjük meg a fenti műveleteket, ha még sikerül szűz és el nem fogyasztott nedűt találnunk hozzá.

3. Karácsonyi mézes süti

Ezt aztán mindenki készíti, de legalább egyszer biztosan megpróbálkozik vele. A receptek száma végtelen, én most találomra választottam ki azt, ami nekem is bevált.

Hozzávalók:

- 25 dkg liszt,
- 12 dkg méz,
- 6 dkg cukorral és
- 5 dkg margarinnal elkeverve,
- 1 tojás,
- 1 cs. sütőpor (van, aki szódabikarbónát használ)
- 1 mokkáskanál fahéj,

/szegfűszeg, ánizs, gyömbér- ízlés szerint/

A hozzávalókat összedolgozzuk és egy éjszakát pihentetjük. Másnap nyújtjuk, szaggatjuk és kisütjük. Tojásfehérje habbal díszíthetjük, de akár csokoládéval is. Nekem általában a karácsonyfán végzik, dekorációként, főként akkor, ha kissé keményre sikerülnek. 


Fotó: tesco.hu

Persze, a hátra lévő két hétben még megköthetünk egy sálat, elkészíthetünk egy madáretetőt, nekiállhatunk megkeresni a fenyőtalpat, aztán csinálni egy újat a majd csak nyáron előkerülő helyett, de egy a lényeg: úgy adjunk, s azt, ami a szeretetünket és figyelmünket tükrözi, ami személyes!

Boldog készülődést, áldott ünnepeket!

Új hozzászólás