Így készíts zselés szaloncukrot házilag

2021.12.23. - 07:15 | vaskarika.hu

Így készíts zselés szaloncukrot házilag

A karácsony elengedhetetlen kelléke a szaloncukor. A falatnyi bonbonok íze megunhatatlan, és a fát is díszíthetjük vele. A szaloncukrot házilag is könnyen elkészíthetjük, előnye pedig, hogy teljesen ízlésünkre szabhatjuk. A szaloncukor-készítés tökéletes családi program, a gyerekek is besegíthetnek a munkálatokba.

HIRDETÉS

Az ízesítések terén a zselés szaloncukor a nyertes, az édességgyártók felmérései alapján a lakosság 60 százaléka szereti. Második helyre a marcipános ért, 46 százalékos eredménnyel, a sort pedig a trüffelkrémes és alkoholos szaloncukor követi.

Zselés szaloncukor

Hozzávalók kb. 45 darabhoz:

3 dl 100 százalékos szűrt gyümölcslé
6 lap zselatin vagy 6 púpozott teáskanál zselatinpor
20 dkg étcsokoládé

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Kis lángon felmelegítjük a gyümölcslevet, amikor meleg (de nem forr!), tegyük bele a zselatint. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk az alapot, majd forrástól számítva további 5 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, és öntsük egy téglalap alakú formába, majd egy napig hagyjuk a hűtőben megdermedni.
A megdermedt zselét vegyük ki, és vágjuk fel egyenlő darabokra.

Bevonat

A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, amikor már folyós, hozzáadjuk az olajat. Az egységesre olvadt csokoládéba mártogassuk bele a még csupasz szaloncukrokat, ezután sütőpapírra helyezve hagyjuk megdermedni.

A csokoládé könnyen becsomósodik, gyorsan kell dolgozni, ezért ha bizonytalanok vagyunk, több, kis részletben olvasszuk meg a bevonatot.

Csomagolás

Csomagoljuk selyempapírba a szaloncukrokat, ha mutatósabb darabokat szeretnénk, a gerincére kívülről csavarhatunk díszes csomagolást. Hűtőben tárolva bő három hétig eláll.

A zselés tölteléket és a bevonatot is tetszés szerint variálhatjuk, a marcipános és kókuszos tölteléken túl csak a képzeletünk szab határt az ízesítésnek.

 

Új hozzászólás