Mi kerül a lecsóba? – Gasztro-show, avagy őszköszöntő Lecsó Parti a SIC-ben

Képgaléria megtekintése2010.09.27. - 00:40 | Büki László 'Harlequin'

Mi kerül a lecsóba? – Gasztro-show, avagy őszköszöntő Lecsó Parti a SIC-ben

Vajon tudja-e a kedves Olvasó, hogy mi mindent képes a honi szakácstudomány – de inkább a házi kísérletezőkedv - beletenni egy alapjaiban „hót eccerű” kajába? Szinte elképzelhetetlen, hogy a paprika-paradicsom-hagyma gasztroelegynek hányféle ízmutációja létezik, egy azonban bizonyos: férfival soha ne vitatkozzunk az elkészítés helyes módjáról! Ugyanis férfias kaja ez, kérem, akár csíp, akár csupp... akár csoda!

HIRDETÉS

Lecsó. Ki ne szeretné ezt a könnyen, de ezerféleképpen elkészíthető „gasztrohungarikumot"? Így gondolták az Oladi ÁMK-ban is, ahol harmadszor rendeztek lecsókészítő versenyt, vagy ahogy trendibb, lecsó partit. 19 csapat nevezett, tizenkilencféle lecsó rotyogott a kondérban, tizenkilencszer vakarta gond-, pontosabban „lecsóterhelten" fejbúbját a zsűri, hogy melyik csapat főztjét avanzsálja a civil „kondérkurázsi" képzeletbeli dobogójára.

Természetesen a paprika-paradicsom-hagyma összefőzése még csak a sima lecsóalap, bár volt, akinek ez így is teljesen perfektnek bizonyult. A nagy többség természetesen turbózta ezt szalonnával, sajttal, kolbásszal, virslivel, mediterrán zöldségekkel, tojással, vagy rizzsel, gyakorló vegák pedig egyéb zöldségekkel, mint gomba, cukkini, tök. És a végén minden csapat azt az ételt nevezte lecsónak, amit ő készített...

Apropó, csapatok. Mikrofonvégre kaptunk közülük jópárat, hogy - enyhe képzavarral élve - avassanak be minket is a „kulináris hálószobatitkokba".

A Cimborák egyenkötényben feszítő csapata erdei gombás, cukkinis, virslis, tejfölös lecsóval borzolta a zsűri ízlelőbimbóit, melyet saját receptúra szerint dobtak össze. A Hami csapata nem bonyolította túl a dolgot, meglépte a klasszikus tutit: hagyományos lecsót boszorkánykodott össze a kondérban.

Sorok írója által hypeolt matéria a +A Vega (Mega Vega) ibrikében rotyogott, Hufi instrukciói alapján. A húsmentes, gombás-mozzarellás-tejfölös-reszelt trapistás-fűszeres (tárkony, oregano, bazsalikom) anyag lecsókoltatta velünk a szeptemberi napsütés utolsó sugarait is, ám ezen a délutánon úgy tűnt, egyetlen fecske voltunk, aki nyarat próbált csinálni, azaz célirányos lobbitevékenységet kifejteni a zsűrinél. Mindhiába, ugyanis sajnálatunkra Vegáék lecsója nem került paradicsomi (értsd: dobogóközeli) állapotba.

Nem úgy a Teleki Harcosok speciális effektekkel készült koleszterinbombája, ami a mediterrán lecsó nevet kapta az „ételkeresztségben", és vele együtt a verseny különdíját is. A „massza" titka, hogy nagyon apróra vágott húsos házi szalonna, húsos tarja, házikolbász és rókagomba adta az ízvilág velejét, míg pikantériáját a mediterrán fűszerek (bazsalikom, majoranna, kakukkfű babérlevél) kavalkádja.

A Szülői Munkaközösség csapata ugyan nem árulta el, hogy az előző brigádhoz hasonlóan babért tett-e a lecsóba, de hogy a produktummal azt aratott, az biztos, ugyanis a zsűri szerint a legkóserebb matériát rittyentették össze a kondértündérek. Az édes-savanyú lecsó tartalmazott cserkészkolbászt, gombát és riadtarcú szőlőszemet (mazsolát).

Gasztrokörútunk az 5.A osztály csapatánál ért véget, ahol a bejáratott, fogyókúrás recept szerint cukkini és szárított vargánya is került a kolbász-dominanciájú étekbe.

A verseny végeredménye:

1. Szülői Munkaközösség
2. Kertész utca gyöngyei
3. Cimborák
Különdíj: Teleki Harcosai

Aki még életében nem készített lecsót, annak itt az alaprecept, majd azt követően a felturbózott változatok.

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldpaprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 2 fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • Só, bors, pirospaprika

Elkészítés:

  1. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A paradicsom héját leszedjük, a paprikákat kicsumázzuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk.
  2. A hagymát a zsiradékban halványra pirítjuk. Beletesszük a negyedekbe vágott paradicsomot, majd a paprikát. Megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a paradicsom szétfő, és a paprika megpuhul. Rövid lével az igazi!

Lecsó változatok:

  • Szalonnás: 5 dkg füstölt szalonna zsírját olvasszuk ki igen kevés zsiradékkal, és erre tegyük a hagymát, paprikát, paradicsomot.
  • Kolbászos: karikára vágott kolbászt a pirított hagymához adunk, együtt pirítjuk, és ezután adjuk hozzá a paprikát és a paradicsomot.
  • Virslis/főtt sonkás: a kész lecsóba tegyünk karikákra vágott virslit, vagy kockára vágott főtt sonkát, és pár percig forraljuk tovább.
  • Rizses/tarhonyás: a rizst vagy tarhonyát (fejenként 2 evőkanálnyit) a már levet eresztett lecsóhoz adjuk, és fedő alatt puhára pároljuk. A rizst és a tarhonyát megfőzhetjük külön, és belekeverhetjük a már kész lecsóba is.
  • Tojásos: a már kész lecsóba (fejenként 1-2) felvert tojást keverünk, és együtt főzzük, amíg a tojás megsül.
  • Karfiolos: ehhez rizses lecsót keverjünk össze főtt karfiol rózsákkal, szórjuk meg reszelt sajttal, és tegyük pár percre forró sütőbe.
  • Cukkinis: mielőtt készre fő a lecsó, tegyünk bele cukkini karikákat. Ezzel már nem főzzük sokáig.
  • Csípős: készíthetünk lecsót bogyiszlói paprika hozzáadásával is, így az ételt csípőssé tehetjük. Ha nem mindenki kedveli a csípőset, tehetünk a lecsóba fogyasztás előtt szeletelt hegyes erős paprikát, vagy paprika őrleményt.

Tippek:

  • A paradicsom héjának eltávolítása természetesen nem kötelező, de sokan nem kedvelik a levált hájat az ételben. A pár percre forró vízbe tett majd hideg vízzel leöblített paradicsom héja könnyen eltávolítható, és a probléma kiküszöbölhető.
  • A lecsóhoz nyugodt lélekkel megvásárolhatjuk az olcsóbb lecsó paprikát. Ezek a paprikák kevésbé szépek talán, apróbbak is, de kifejezetten alkalmasak lecsóhoz, általában színesek, így még szebb lesz a készétel látványa.
  • Főzzük a lecsót részben fedő nélkül, hogy elpárologjon a felesleges lé.
Forrás: tutitipp.hu

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás