Shake-kommandó - jeges hűsítőket kóstoltunk a Café Frei-ben
2011.06.26. - 02:30 | vaskarika.hu - Fotók: Pálfi András
Harmadszor is bevettük magunkat a Café Freibe, nem tudjuk, nem akarjuk megunni. Szájhagyomány útján kell, hogy továbbrikkantsuk, amit a fodrásznál, a péknél, és a sarki fűszeresnél is ugyanígy továbbadunk: újra megkóstoltuk a világot. Kapva az alkalmon, leteszteltük az új kávéfelhozatalt, tessék hát érezni a hangulatot, és élvezettel fogyasztani, ahogy jólesik.
Szerda kora este szerkesztőségünk pár tagja frissítőital kóstoló apropójából megszállta a kávézót, és a shake-ekkel indított ízorgiát jegeskávékkal és limonádékkal „öblítette le". A következőkben a Cafe Frei frissítőital-újdonságait hype-oljuk, nem ok nélkül!
Shake-ek:
Maracujás - csokoládés shake:
Izgató a nyelvnek, ha egzotikum van a tejbe aprítva. A trópusi hangulatot idéző édes golgota a megfelelő ízintenzitás mellett oly bizsergető, mint az Amazonasba torkolló, erdőszegélyezte csermelyek napsütötte szikláin hanyatt fekve lédús gyümölcsökbe harapni. Azonban kényes feladat a készítőknek jól játszani a tej és a zamatok egyensúlyával. Ha bármely íz kisebb-nagyobb arányban eltér, borulhat a harmonikus jelleg. Esetünkben létrejött a vízió, elvarázsolt az egzotikum. Jeges, de nem kásás sűrű ital. Hiába a hangosan szörcsögő szívószál, az utolsó cseppjéig kiélveztük.
Vaníliás álom a francia Riviérán - Vaníliás-citromos shake:
Naplemente a francia tengerparton, vízen ringatózó yachtok és vitorlások és egy jeges hűsítő a kézben. Valahogy így tudnánk elképzelni a vaníliás-citromos shake fogyasztására legalkalmasabb helyszínt. Laza, nyári hűsítő jellege rögtön a kóstoló csapatunk kedvencévé vált. A vanília illata egyszerűen elcsábítja a fogyasztót, de mire teljesen ellágyulna, akkor érkezik a citrom a frissesség erejével. Aki egy hűsítő, de édes jellegű shake-re vágyik, annak tökéletes választás lehet a Café Frei legújabb shake-je. Külön megjegyzésként hozzátennénk, hogy ha süteményre kívánnánk, akkor a vaníliás croassaint illetve csiga lehet a tökéletes kiegészítő az ízorgiához. A citromízű vanilía nálunk vitte a pálmát!
Epres shake: a shake-készítés nem egyszerű, sőt, eléggé időigényes dolog - tudtuk meg a kávézó baristájától. Azonban ha valami, akkor ez az epres shake igazán megéri a várakozást! Selymes, gyümölcsös íz, amit az italhoz adott apró jégdarabok hűsítenek. Így a shakeket nyáresti baráti csevegések mellé ajánljuk, hiszen üdítő és frissítő jellegük még hosszú idő után is megmarad!
Jegeskávék
Karibi rum-kávé (édes):
Nagy meglepetés, erős kontraszt. Elsőre a köptető erőteljesen visszataszító élményét sikerült tudatunknak belehazudnia ennek a pompás italnak az ízébe. A keserű, irritáló kényszerképzetet azonban mintegy megdöbbenés váltotta fel az ízösszetevők lassankénti felismerése, a rum, és a kávé fejben való szétválasztódása után. Ízlésünk erőteljesen cukorpárti, így egy más világra számítottunk, mikor az ital neve mellett az „édes" szót láttuk mosolyogni, ámbátor kellő cukormennyiség hozzáadása után az eddigiek tükrében is kedvencünk lett ez az aroma. Ha a kompozíciót rútul megerőszakolva, egy evőkanálnyi mascarponét is löttyintenénk a keverékbe, egy fenséges iható tiramisut kapnánk eredményül. Jóllehet, így is egy hűsítően telített párosítást élvezhetünk benne, és már várjuk a következő alkalmat, hogy torkunkat nedvesítse.
Jégkávé a Nyugat és Kelet határáról - Damaszkuszi mandulás jégkávé:
Az édeskés vanília után egy erősebb, karakteresebb ízvilágú jégkávéval folytattuk a sort. A damaszkusziból első szaglásra kijön a mediterrán illata. A mandula és a fahéj különös társítása, olyan, mint a kelet és a nyugat találkozása. A mediterránumot idéző, sűrűre főzött mandulalé, dús olasz tejjel sűrítve hozza a jégkávéba a nyugati temperamentumot, majd ezt fejeli meg az egzotikum, az igazi őrölt fahéj. Nyugat és Kelet határáról, igazi Damaszkusz, egy pohárba sűrítve.
Habár nem vagyunk nagyon édesszájúak, mégis kívántuk bele a cukrot. A kávé ízvilága néhány kanál cukor után bomlott ki igazán, ezért azt ajánljuk, hogy kicsit pohár alján sercegősen is próbáljuk ki. Érdemes.
Al-Jaziar jeges narancs karamella:
Ebben a kompozícióban a legsemmitmondóbban a permanensen Al-Jaziar-nak leírt kifejezés furcsállik a szavak szintjén. Ugyanis Algéria fővárosának, Algírnak az arab nevét hivatott jegyezni, mely helyesen Al-Jazair, amit viszont hanyagul nem érdeklődtünk meg, hogy ez nyomdahiba, vagy ily módon egyedivé tett fantázianév volna-e. A lényegen nem változtat, ugyanis a lényeg a folytatás: jeges narancs karamella. Nagyon kis mértékben elhibáztuk a kóstolást, ugyanis ennek az italnak a lényegét alegységein keresztül igyekeztük megfogni, és ezzel majdnem tönkretettük az összélményt. A karamella simogató íze csábította a pohár aljára szívószálunk tőlünk távolabbi végét, míg a felsőbb kávés-narancsos réteg tejszínkoronájával együtt ereszkedve kis híján aránytalan többségbe került. A feszültség nagy volt rajtunk emiatt, de a folyamatot az utolsó pillanatban leállítottuk, és katasztrófa bekövetkezte nélkül, az italt összekeverve sikerült az elvágólagos határvonalon megállítani az egyensúlyt. Ez az ital szemet gyönyörködtető látványt nyújt az asztalra téve, de fogyasztásának megkezdése előtt mindenképp érdemes elegyíteni a pompás rétegekbe rendeződött tartalmat. Ezáltal egy olyan endorfinos varázslat veszi kezdetét, ami az ital elfogyasztása után is elkísér.
Ice cappuccino:
Akik nem túl merészek a kávézás terén, és a "biztosra" mennek, nem fognak csalódni a jeges cappuccinoban, az igazi klasszikusban. A hűsítő ital krémes espresso és habosított tej jeges keveréke (ezzel már meg is válaszoltuk azt a kérdést, miben különbözik a "sima" jegeskávétól). Könnyű, habos, ízletes....a hagyományok híveinek!
Limonádék
Uborkás-sárgadinnyés limonádé:
Aki volt már úgy, és oly mohó, hogy az uborkasaláta alól kiszürcsölte az ecetes-cukros salátalét, annak már nem okoz akkora meglepetést az uborkás ital ötlete. Az a korosztály, aki a Bobo képregényen nevelkedett, meg egyenesen egyértelműnek tartja ezen ital létét. Mind többször felmerül a változatosságot mellőző napi étrendünk folyamatos periodicitásának mókuskerekében az igény, hogy valami nem megszokottat, különlegeset fogyasszunk. Legyen az paradicsom, paprika, kukorica, káposzta, vagy a kínálatban is szereplő limonádé rózsavíz, bodzás málna, vagy sárgadinnyés uborkalé kíséretében. Természetesen itt is a párosítások ereje uralkodik, az ízek akkorddá válnak, és a harmónia ismét tarol. Az üdítő eléri, ami a dolga: üdít.
Bodzás-málnás limonádé:
A frissítő limonádékombinációkból teljesen hungaro-kompatibilis a bodzás-málnás. Mivel mindkét összetevőt szinte csak szörpben fogyasszuk, előrebocsájtódott egy bizonyos fokú édességtartalom ígérete. Ami meg is jött pontosan abban a mértékben, amire számítottunk. Első találkozásunk volt ezzel a kombóval, és ahogy meghallottuk a párost, már érdekeltté is váltunk. Mind külön-külön is jópajtások vagyunk a két összetevővel, és az egybecsengésük is teljesen jól hangzott. Nem is csalódtunk, a két íz teljesen kiegészíti egymást, sem nem pikáns, sem nem furcsa ízérzetünk nem keletkezett. Olyan volt mintha már ezer éve ezt innánk. Ismerős és baráti, és még frissítő is ráadásul. Élénk és konkrét ötven százalékból lett a két rész egésszé. A longdrink kedvelőknek egész estés élménykedést nyújthat vodkával mindenképp, de első blikkre rumot is merészen adagolnánk hozzá.
Rózsavízes limonádé: a rózsavízes limonádé igazán érdekes párosítás, mivel itallapon korábban még sehol máshol nem találtunk ilyet. Kíváncsiságunk főleg abból fakadt, hogy gyermekkorunkban szívesen fogyasztottuk egyes virágok -köztük a rózsa - szirmát is, így érdeklődve vártuk, mennyire fog hasonlítani a két íz. Az első korty rögtön felélesztette az emlékeket! Nagyon finom, édes, tiszta ízű limonádé. Rendkívül frissítő, nem csoda, hogy még a kozmetikaipar is szívesen alkalmazza a rózsavizet az arcbőr hidratálására. Megkóstolását feltétlenül ajánljuk!
Maracujás limonádé: Ez a limo fajta szerintem az arany középút a mezei citromos limonádé és a részemről ízlelőbimbókat kéjes gyönyörrel kényeztető rózsavizes, valamint uborkás-sárgadinnyés limonádé között. Azoknak ajánlanám, akik egy egyszerű frissítő italra vágynak a teraszon való sütkérezéshez, de mégis valami egzotikumot akarnak belecsempészni a pillanatba. A maracuja, vagy másik nevén a golgotavirág íze garantáltan meg hozza a várt hatást. Mindenkinek, aki kicsit tart a merész íz párosításoktól, de mégis valami újra vágyik.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás