Jó lóra tettek - Szülinapi csevej Pálfi Andrással és Borsics Attilával, a hároméves Cafe Frei üzemeltetőivel
2013.08.18. - 13:00 | Büki László 'Harlequin'

A hely, ahova nem "beugrunk egy kávéra", hanem szertartásszerűen elfogyasztunk egy kávét. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a kávézás helyi szentélye, melynek egyik emblematikus kávéja a nicaraguai dohánykávé, de népszerű a Costa Rica-i kókusz macchiato is. Harmadik születésnapját ünnepelte augusztus 16-án a szombathelyi Cafe Frei, ebből az alkalomból beszélgettünk a két üzemeltetővel, Pálfi Andrással és Borsics Attilával.
Pálfi András: Nagy öröm látni, hogy „jó lóra tettünk", azaz olyan helyet sikerült létrehoznunk, ahol az emberek találkoznak, időt töltenek együtt és nem utolsós sorban kalandozhatnak a világ különböző részeinek kávékultúrájában. Ugyanakkor a nyüzsgő kávéházi élet feltámasztásán is dolgoztunk - láthatóan eredményesen - a sok kulturális és egyéb rendezvénnyel.
Hogy látjátok, változtak a kávézási szokások, és nem rekedtek meg a presszó-kapuccsinó szintjén? Hozzájárult a Cafe Frei választéka a kávékultúra terjedéséhez, bővüléséhez?
Borsics Attila: A válasz határozott igen. Nem könnyű a vendégeket "megtéríteni", leszoktatni őket a hosszú kávé - hideg tejről és megszerettetni valami teljesen újat. Ugyanakkor láthatóan fogékonyak a vendégeink az újra, a jóra.
P.A.: Viccesen misszionárius munkának is hívtuk kezdetben, amit csináltunk. Az elmúlt három évben azon fáradoztunk, hogy megmutassuk vendégeinknek: van élet a cappucinon túl. Persze félreértés ne essék, a cappucino a hosszú kávé és az espresso is kiváló nálunk!
Vannak kísérletező vendégeitek, akik célirányosan a kuriózumokra vagy a hónap kávéjára mennek rá?
B.A.: Abszolút! Szerencsére egyre bővül ez a réteg. Most már sokan megszokták a ritmusunkat: kéthavonta új hónap kávéja és két új kalandor kávé érkezik. A váltáshoz közeledve egyre többen érdeklődnek az érkező újdonságokról.
A három év távlatából tudtok legnépszerűbb kávékat felsorolni? Gondolom egyet szinte lehetetlen!
B.A.: Egyetlen kávét kiemelni valóban nem érdemes és nem is kell. Az időjárás jelentős befolyásoló tényező. Természetesen akad azért olyan kávéital, amit télen-nyáron szívesen fogyasztanak vendégeink. Ilyen például a Cafe Frei egyik emblémájává vált Nicaraguai dohánykávé, vagy a Costa Rica-i kókusz macchiato, de a Dió frappucino-t is sokan kérik télen, hiába jeges ital.
A Cafe Freiben természetesen nemcsak kávét, hanem shake-eket és limonádét is fogyaszthat a vendég, télen pedig ízesített forralt bort. Most nyár van, mennyire népszerűek a hideg kávék illetve limók?
B.A.: A nyári időszakban természetesen mindenki a felfrissülést keresi. Ennek okán nálunk is a jeges kávék, shakek és limonádék örvendenek a legnagyobb népszerűségnek. Sokan sokat fogyasztanak belőle, hiszen nagyon jó dolog a nyári melegben egy hideg kávéshakekel feldobni a napot....
P.A.: Ezenkívül ott van még a jeges csokoládé, hogy a csokirajongók se maradjanak ínyencség nélkül a nyári forróságban! Az ízesített forralt borokat közül pedig - talán emlékszel még, Te voltál az egyik kísérleti alany az ízek tesztelésénél - a vaníliás és a maracujás ízesítés volt a kedvenced.
A kávézás élvezetén kívül komoly kulturális élménycsomagot is az asztalra tett a kávézó. Talán az elsők között volt a városban, aki köztudatba hozta a kávéházi zenei estek és élményszerű beszélgetések (Kalandor-Kör, Színházszerda) tradícióját. Ez a koncepciótok a továbbiakban is változatlan marad, illetve miképp változik?
P.A.: Nem engedünk az eddigi tempóból és továbbra is kiállításokkal, könyvbemutatókkal, gyerekprogrammal, koncertekkel és beszélgetős műsorokkal várjuk az érdeklődőket. Ősztől megújul a SzínházSzerda című műsorunk is, de erről később árulnék el részleteket!
Egy hét múlva Karnevál, amiből szinte a kezdetek óta a Cafe Frei is kiveszi a részét! A karnevál időszakára Szultánia Kávéházzá akakul át, jótékonysági gyűjtést szervez és keleti ruhát ölt. Készültök ilyenkor speciális kávékülönlegességgel - akár a karnevál, akár a keleti ízek apropóján?
B.A.: Speciális kávékülönlegességünk nem lesz, de a jelenlegi választékunkban is találhatóak arab/keleti kávéreceptek, ezeket fogjuk elsősorban ajánlani a karnevál ideje alatt.
P.A.: A specialitásunk ilyenkor a jótékonyság! A vendéglátástól teljesen külön csapat dolgozik ilyenkor a program bonyolításán. Idén már a Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjai is segítenek nekünk önkéntes munkával.
A három év alatt bizonyára rengeteg történetet őriztek, ami valami miatt fontos, érdekes vagy éppen bizarr volt. Ha most egyet kellene felidézni, mi lenne az?
P.A.: Szerencsére a kávéház életében is vannak megható pillanatok és az egyik ilyen éppen a karneválhoz kötődik. 2011-ben egy Rolika nevű kisfiú koponyaműtétjére gyűjtöttünk adományokat. A következő évben pedig vendégül láttuk a családot karneválkor. Rolika láthatóan a műtét következtében sokkal jobban volt, kacagott, játszott a szülőkkel. Mindannyian felszabadultak gondtalanok voltak. Szívet melengető érzés volt, hogy adományozó kedvű vendégeinknek, segítőinknek és egy kicsit nekünk is köszönhetően Rolika jobban van, teljes életet tud élni. De igazán akkor érzékenyültünk el, amikor elolvastuk a köszönetnyilvánítást és megkaptuk életünk legszebb ajándékát: Rolika első cipőjét emlékül.
Szatmári Julival szülinapozott a Cafe Frei - 3 éves a népszerű kávézó
2013.08.17. - 00:10 | Dart - Képgaléria megtekintése

Harmadik születésnapját ünnepelte augusztus 16-án a szombathelyi Cafe Frei, ahol hagyományosan koncerttel és nagy születésnapi tortával lepték meg a kávéház vendégeit. Szatmári Juli magyar és angol nyelven énekelt, Günsberger Ákos gitárkíséretével. Juli tizenkét évesen kezdtem gitározni Szombathelyen, Várhelyi Zoltánnál. Érettségi után került Budapestre, ahol Nyeső Marinál gyarapította gitártudását. A Cafe Frei gyorsan népszerűvé vált a szombathelyiek körében, gyakoriak a kiállítások a kávéház falain, és a legkülönfélébb stílusvilágú koncertek a miniszínpadon. Állandó vendégek a szombathelyi Weöres Sándor Színház színművészei, akik színházi kulisszatitkokat árulnak el, vagy életükről, munkájukról mesélnek színházbarát közönségüknek.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1913 szavazat
Új hozzászólás