Ha ezeket a szabályokat betartjuk, bármit ehetünk karácsonykor

2016.12.24. - 00:10 | vaskarika.hu / hirado.hu - Fotó: kiskegyed.hu

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, bármit ehetünk karácsonykor

Négy egyszerű szabályt kell betartani, és akkor karácsonykor sem kell sanyargatnunk magunkat. A dietetikus tanácsa szerint szinte mindent ehetünk, de nem árt, ha inkább zsírt használunk az olaj helyett.

HIRDETÉS
Nem kell feladni a diétát és a karácsonyi asztalt sem kell otthagyni, mondta Szalayné Kónya Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Dietetika Szolgálat vezetője a Kossuth Rádióban. Csupán néhány egyszerű szabályt kell betartani, hogy ne legyen bűntudatunk, és felesleges kilók se szaladjanak fel.

Nemzetközi böllértalálkozó Túrkevén

Illusztráció. MTI Fotó: Bugány János

A táplálkozástudományban négy kérdés körül forog minden: mit, mennyit, mikor és hogyan - fogalmazott.

Először is semmit sem szabad megvonni magunktól, ami az ünnepi hangulatot emeli. Maradhatnak a klasszikus magyar alapanyagok és a fogások, csak ésszerűsíteni kell - mindenekelőtt a mennyiségen. Karácsonykor otthon, a családban, valamint a rokonoknál, vendégségben is mindenki nagyon sokfélét főz, s ha mindent meg akarunk kóstolni, akkor ezekből kis adagokat szabad csak fogyasztani.Az édességek, desszertek sincsenek tiltólistán, csak éppen torta helyett érdemes aprósüteményeket sütni, hiszen a tortából képtelenség falatnyi szeletet vágni.

A zsiradék az élelmiszerekben a legnehezebben emészthető összetevő, magyarázta a szakember. Tipikus probléma például, hogy év közben nagyon kevés halat fogyasztunk. Karácsonykor pedig, amikor végre hal kerül az asztalra, halászlé, rántott hal formájában készítik el a legtöbb helyen, bő zsiradékban, sőt majonézzel, tartármártással tálalva. Az értékes alapanyag, a hal önmagában energiaszegény élelmiszer, de olyan konyhatechnológiával készítjük el, hogy „horrormagasságba" emelkedik az energiatartalma és nehezen emészthetővé válik. Nem a rántott halat kell lehúzni az ünnepi menüről, hanem másképpen kell elkészíteni: sütőben, tepsiben kirántva. Ráadásul a gasztronómiai élmény sem csökken ezáltal.

A szakember olaj helyett az állati eredetű zsírokat ajánlja, mert ezeket tudjuk könnyebben megemészteni. Azok közül is a libazsírt, mert annak a legjobb a zsírsav összetétele. Szalayné Kónya Zsuzsanna hangsúlyozta: az olajban sütés során káros vegyületek képződnek, de a margarint sem ajánlja az ételkészítés során. A salátákhoz, főtt tésztákhoz extra szűz olíva- vagy lenmagolajat adjunk, ezeket azonban semmiképpen ne tegyük ki hőhatásnak, tanácsolta a szakember.

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: Kossuth Rádió, Közelről

Új hozzászólás