Ha ezeket a szabályokat betartjuk, bármit ehetünk karácsonykor
2016.12.24. - 00:10 | vaskarika.hu / hirado.hu - Fotó: kiskegyed.hu
Négy egyszerű szabályt kell betartani, és akkor karácsonykor sem kell sanyargatnunk magunkat. A dietetikus tanácsa szerint szinte mindent ehetünk, de nem árt, ha inkább zsírt használunk az olaj helyett.
Illusztráció. MTI Fotó: Bugány János
A táplálkozástudományban négy kérdés körül forog minden: mit, mennyit, mikor és hogyan - fogalmazott.
Először is semmit sem szabad megvonni magunktól, ami az ünnepi hangulatot emeli. Maradhatnak a klasszikus magyar alapanyagok és a fogások, csak ésszerűsíteni kell - mindenekelőtt a mennyiségen. Karácsonykor otthon, a családban, valamint a rokonoknál, vendégségben is mindenki nagyon sokfélét főz, s ha mindent meg akarunk kóstolni, akkor ezekből kis adagokat szabad csak fogyasztani.Az édességek, desszertek sincsenek tiltólistán, csak éppen torta helyett érdemes aprósüteményeket sütni, hiszen a tortából képtelenség falatnyi szeletet vágni.
A zsiradék az élelmiszerekben a legnehezebben emészthető összetevő, magyarázta a szakember. Tipikus probléma például, hogy év közben nagyon kevés halat fogyasztunk. Karácsonykor pedig, amikor végre hal kerül az asztalra, halászlé, rántott hal formájában készítik el a legtöbb helyen, bő zsiradékban, sőt majonézzel, tartármártással tálalva. Az értékes alapanyag, a hal önmagában energiaszegény élelmiszer, de olyan konyhatechnológiával készítjük el, hogy „horrormagasságba" emelkedik az energiatartalma és nehezen emészthetővé válik. Nem a rántott halat kell lehúzni az ünnepi menüről, hanem másképpen kell elkészíteni: sütőben, tepsiben kirántva. Ráadásul a gasztronómiai élmény sem csökken ezáltal.
A szakember olaj helyett az állati eredetű zsírokat ajánlja, mert ezeket tudjuk könnyebben megemészteni. Azok közül is a libazsírt, mert annak a legjobb a zsírsav összetétele. Szalayné Kónya Zsuzsanna hangsúlyozta: az olajban sütés során káros vegyületek képződnek, de a margarint sem ajánlja az ételkészítés során. A salátákhoz, főtt tésztákhoz extra szűz olíva- vagy lenmagolajat adjunk, ezeket azonban semmiképpen ne tegyük ki hőhatásnak, tanácsolta a szakember.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás