Disznótorkoskodás - Büki Torkos Csütörtök a Koczán-háznál

Képgaléria megtekintése2016.02.12. - 01:30 | Büki László 'Harlequin'

Disznótorkoskodás - Büki Torkos Csütörtök a Koczán-háznál

Február 11-én, torkos csütörtökön dicső eleink szokását felelevenítő és a hagyományt megtartó disznóölésre került sor ismét a büki Koczán-háznál. A művelődési központ által négy éve életre hívott gasztro-eseményen 30 fő szorgoskodott, hogy kellő szakértelemmel feldolgozza a két disznót, és közel 250 adagnyi, jeggyel megváltott kóstolót szervírozhasson a nap során. Figyelem! Képgalériánk a nyugalom megzavarására alkalmas fotókat is tartalmaz!

HIRDETÉS

Patthy Sándor aranykoszorús gazda ötödik esztendeje bocsátja a hagyományt szervezők részére a vágóállatokat. Idén mind a kiosztott kóstolók, mind pedig a disznók súlyában rekord született: a két disznó vágósúlyban összesen 630 kg-ot nyomott.

A pörzsölés, előkészítés, rendfára rakás majd a felvágás után beindult a nagyüzem: máj, toros káposzta, tepertő s mindenféle húsok rotyogtak a füsteregető kondérokban, sürgött, tüsténkedett minden kiváltságos, ki a szalagon belüli területre bebocsátást nyert, ahol a disznó java pirult, főtt, töltődött a szakácsmesterség legkifinomultabb fogásai szerint, írott konyhai fifikák több évtizedes kredencillatát életre keltve.

Kolbászok, hurkák töltődtek hosszi kígyókba a délután derekán, miközben a torkoskodás kisbírája, Meskó Krisztián is lehúzta szószaporító, szövegindító italát, s fennen hirdette a főlő disznóságok illatában rejlő kulináris élveket.

A délután derekára elkészültek az étkek, és a megnyitón a hagyományok "főkolomposa", a táncosléptű-ízes beszédű Tóth Tamás ölelte keblére az díszes kompániát szavaival, s kívánt jóétvágyat e jeles alkalomra.

Míg a város apraja-nagyja az kóstolás ínycsiklandó illatával, s a jeggyel megváltott étkekkel foglalatoskodott, addig ez idő alatt Velladics Gábor zenész étvágy- és kóstolójegy vásárlást fokozó dallamokkal körítette a rendezvényt.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás